menu

Despre acest site

Acest site prezintă informaţiile de pe site-ul oficial al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor - drpciv.ro - privitoare la rata de promovare la examenul de obţinere a permisului auto, într-o formă mai uşor de folosit.

În cele ce urmează punem la dispoziţie răspunsuri la întrebări pe care e posibil să le aveţi.

De ce au dispărut instructorii auto de pe site?

Începînd cu anul 2019, statistica anuală publicată de către DRPCIV este disponibilă doar pentru şcoli, nu şi pentru instructori auto, din motive legate de protecţia datelor cu caracter personal - GDPR. Datorită acestui fapt, şi pentru a evita afişarea unor date care gradat ar deveni irelevante, şi site-ul nostru se limitează acum la a afişa doar şcolile de şoferi.

De asemenea, datorită acestei schimbări, ne vom muta în curînd pe noul domeniu - topscoliauto.ro.

De ce să folosesc topscoliauto.ro şi nu drpciv.ro?

Deşi prezentăm aceleaşi date, o facem într-o formă mult mai uşor de folosit. Istoric, datele de pe drpciv.ro au fost publicate in diferite formate (CSV, Excel, Word, PDF) în care informaţiile sînt ordonate după judeţ şi după nume, nu după rata de promovare.

Aici, afişăm aceleaşi date, pentru fiecare judeţ în parte, iar focalizarea este pe rata de promovare (după care şcolile sînt ordonate descrescător).

Ce reprezintă rata de promovare?

Numărul de cursanţi admişi raportat la numărul total de cursanţi examinaţi, unde, conform explicaţiilor oferite de DRPCIV:

Număr candidaţi examinaţi: Total examinari cu rezultat admis sau respins la prima examinare la proba practică şi cu data examinării la proba practică în perioada specificată.

Număr candidaţi admişi: Total examinari cu rezultat Admis la Traseu la prima examinare şi cu data examinării la proba practică în perioada specificată şi care au rezultat Admis la proba teoretică la prima examinare (data examinării la teorie nu trebuie să fie în intervalul specificat).

De ce nu sînt date şi pentru anul curent?

Instituţia responsabilă - DRPCIV - publică aceste informaţii cu o frecvenţă anuală. Mai mult, conform ordinului nr. 268 din 8 decembrie 2010 (articolul 8, alineatul 8), data limită este de 31 martie:

(8) Statistica pentru anul precedent privind promovabilitatea la primul examen pentru fiecare şcoală de conducători auto şi pentru fiecare instructor auto de pregătire practică se publică anual, până la 31 martie, pe pagina de internet a D.R.P.C.I.V.

Ce limitări prezintă aceste date?

Deşi utile, datele furnizate de drpciv.ro suferă de cîteva limitări majore:

Ce semnificaţie au culorile albastru/roşu?

Procentul şcolilor de şoferi care au o rată de promovare mai mică decît rata globală a judeţului de care aparţin sînt afişate cu roşu. În sensul că se consideră că şcoala "trage în jos" rata judeţului.

Exemplu de afişări, pentru un judeţ cu media de 30%:

27%
71%

Toate datele despre școli de șoferi prezentate pe acest site, provin din documente publice, preluate de pe site-urile oficiale ale instituțiilor:

Am nişte sugestii de îmbunătăţire, cum vă pot contacta?

Vă rugăm să accesaţi pagina de contact.